Coalitiebesprekingen afgerond

15 april 2014

Coalitiebesprekingen afgerond

 De coalitiebesprekingen in Heerhugowaard zijn afgerond. HOP, CDA, VVD en D66 hebben een akkoord bereikt over coalitieprogramma 2014-2018. Dat maakte de informateur Jo Lugtenberg vanmiddag bekend. De komende dagen worden tekstueel de puntjes op ‘i’ gezet. De zorgtaakstelling die naar de gemeenten komt wordt zeer serieus genomen door de betrokken partijen. Zorg moet behouden blijven voor mensen die dat nodig hebben. Dat is zorgvuldig opgenomen in het akkoord.

Voorafgaand aan de raadsvergadering van dinsdag 22 april worden dan om 19.00 uur de handtekeningen van de coalitiepartijen onder het programma gezet. Carola van ‘t Schip(fractievoorzitter H.O.P.) zal dan ook een toelichting geven op het coalitieprogramma. En er is gelegenheid voor persvragen.

Op 22 april worden ook de vier beoogde wethouders benoemd en wordt de portefeuilleverdeling bekend gemaakt. De beoogd wethouders zijn Leo Dickhoff (H.O.P.), Gido Oude Kotte (CDA), Monique Stam VVD) en Carolien van Diemen (D66).

Carola van ’t Schip is benoemd tot formateur. Zij gaat de komende tijd onder andere met de ChristenUnie (1 zetel) en Nederland Duurzaam (1 zetel) overleggen over mogelijke gedoogsteun. De nieuwe coalitie heeft namelijk een krappe meerderheid in de raad: 16 van de 31 zetels. Van ’t Schip kondigde ook aan dat de nieuwe wethouders door een extern bureau aan een integriteitstoets worden onderworpen. Daarbij wordt onder andere gekeken of de nieuwe portefeuilles van de wethouders mogelijk wringen met persoonlijke omstandigheden.

Van ’t Schip is zeer tevreden over de constructieve manier waarop de vier partijen de afgelopen weken met elkaar hebben onderhandeld. ‘Dat geeft vertrouwen voor de samenwerking in de komende vier jaar’. Het heeft er mede voor gezorgd dat de onderhandelingen in 27 dagen konden worden afgerond.

Terug naar nieuws