Jongerenraad groot succes

07 februari 2013

Eerste Jongerengemeenteraad een groot succes!

Op donderdagavond 7 februari discussieerden zo’n honderd jongeren in de raadzaal van het gemeentehuis over het drugs- en alcoholbeleid in Heerhugowaard en het uitgaansleven. Dat ging op niveau. ‘Bullshit’ was eigenlijk de enige onparlementaire uitdrukking.De raadzaal zat bomvol. Met 31 jongeren op de stoelen van de echte raadsleden, zo’n zeventig fans op de publieke tribune, echte raadsleden en belangstellenden. Net als bij gewone raadsvergaderingen was burgemeester Han ter Heegde de voorzitter, bijgestaan door raadsgriffier Liesbeth Schreiner. ‘De partijprogramma’s  voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 worden dit voorjaar geschreven. Dus laat je mening horen’, zei de burgemeester. Dat was niet aan dovemansoren gericht. De jongeren gingen er vol tegenaan. 

31 leerlingen van het Clusius-, het Huygens- en het Trinitas College vormden de jongerengemeenteraad, ‘maar jullie aanhang mag ook mee discussiëren en stemmen’, vond de burgemeester. Op de agenda stonden de onderwerpen ‘Alcohol en drugsbeleid in Heerhugowaard ‘en ‘Uitgaansleven voor jongeren’. Die onderwerpen kwamen van de Jeugd- en Jongerenraad van Heerhugowaard en werden via stellingen in debat gebracht. Bij het alcohol- en drugsbeleid ging het over het huidig beleid van de gemeente, waarbij een biertje en een jointje in de openbare ruimte mogen, mits er maar geen overlast ontstaat. De discussie ging natuurlijk over ‘Wat is overlast?’ en ‘Maak gedoogzones waar alles mag en controleer die’ of juist niet ‘Laat alles vrij’.Ook ging het over de overlast die jongeren zelf ervaren van dronken en stoned jongeren. ‘Mensen die stoned zijn, zijn veel agressiever dan dronken mensen, vond een jongerenraadslid. ‘Bullshit, van een jointje word je echt niet agressief.’

De sluiting van het Stamcafé en de Waerdse Tempel wordt door veel jongeren nog steeds betreurd. De geneugten van het Stamcafé kunnen voor de huidige jongeren toch alleen door overlevering zijn bijgebracht, maar de Waerdse Tempel hebben ze meegemaakt. Toch verwierpen ze de stelling dat Heerhugowaard een eigen poppodium en bruine kroeg moet hebben. ‘Denk regionaal’, vond een meerderheid. ‘Laat Alkmaar zijn eigen bruine kroegen houden, maar zorg dat Heerhugowaard een lekkere discotheek met een bar krijgt’. Dat zou bijvoorbeeld kunnen in de ruimte van de huidige bioscoop in het Stadshart, ‘die gaat daar toch weg?’ Dat kon de burgemeester niet bevestigen. Een raadslid suggereerde: ‘Maar wat let jullie om eens met de eigenaar te gaan praten?’

Ook jongerencentrum Kompleks kwam ter sprake. ‘Een tent voor alternatieven’, dachten de meesten. Na wat heen en weer gepraat blijkt in Kompleks veel mogelijk en voor ieder wat wils. ‘Wisten we niet. Kompleks moet wat meer aan zijn PR doen.’

De eerste Jongerengemeenteraad was de moeite waard en wordt volgend jaar herhaald. Joyce Esser van het Trinitas College kreeg de wisselbeker voor de beste debater. ‘Voor je diepgang in de disussie’, zei de voorzitter van de jury, burgemeester Han ter Heegde.

Nieuwschierig hoe deze eerste jongerenraad is verlopen? Klikt u hier voor de video opname.

jongerenraad-

Terug naar nieuws